Het interieur van de Molenstraatskerk

Binnen in de molenstraatskerk lopen we van links naa voren en langs het priesterkoor aan het eind via rechts weer terug.

Eerst echter iets over de ramen en de Mariakapel naast de kerk.

De ramen

In de zijmuren vind je aan elke kant in beton de dik glas twee ramen van Wim van Woerkom die de vier evangelisten voorstellen: Mattheus, mensengestalte, Marcus, leeuw, Lucas, os en Johannes, adelaar.

De Mariakapel- Onze lieve vrouw van Nijmegen

Aan de buitenkant van de 

Verder vertel ik je de plekken die mij persoonlijk wel aanspreken. Met een beetje geluk vind je in d kerk een rondleiding op papier waarop alle bezienswaardigheden staan vermeld.

 

 

, aan je rechterhand zie je de muur die de buitenmuur was van de oudere kerk die rechts van de nieuwe stond. (De foto geeft de unieke, hooguit een anderhalf jaar durende situatie weer met beide kerken (achterzijde) nog intact). In die muur zie je vaag nog enkele bogen van die oude kerk. Op de plaats van de huidige kerk lag het kerkhof van deze oude kerk en toen de nieuwe werd gebouwd werd het kerkhof naar de plek van de oude verplaatst. De muur met de (goed kijken!) bogen is dus nog een restant van de buitenmuur van de oorspronkelijke kerk die de breedte had van de huidige in de voormalige pastorie ondergebrachte kledingzaak. Loop je naar voren dan zie je in de kapel rechts naast het priesterkoor de doopvont. Daarvoor de kruisweg in kunststeen van Wim van Woerkom.

Onder het altaar, vooraan het priesterkoor

Verder vind je aan de linkerkant van de kerk enkele gedenkplekken en helemaal rechts vooraan 4 mooie platen die oorspronkelijk bij de kerk op het Keizer Karelplein hoorden. 

Op het koor staat een kastje met enkele relikwieën van Petrus Canisius, waaronder zijn schoenen.

Aan de linkerkant naast de kerk en onder de toren tenslotte is de Mariakapel waar de hele dag door wel iemand even een bezinningsmomentje inlast. Het beeld van Maria is de Zwarte Madonna. Men zegt dat een vrouw uit de familie van Petrus Canisius het beeldje heeft gered uit de brandstapel tijdens de beeldenstorm van 1592. Wonder boven wonder heeft het ook het bombardement van februari 1944 overleefd.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 25-05-2019.