De stadsstrandjes van Nijmegen

Relaxen, zwemmen en ontmoeten

Het centrum van Nijmegen ligt sinds de Waalsprong wordt bebouwd en er een prachtig recreatiegebied midden in de stad is ontstaan, tegen de natuur aan. Bossen en polder gaan, van hoog naar laag, in elkaar over aan de oostkant, de polder eindigt in strandjes om te recreëren. In het noorden: dijken, boomgaarden, landgoederen en 4 km water om te zwemmen en te roeien met strandjes om te zonnen. In het westen: riviernatuur, met dijken en wielen. Ten zuiden van de stad spiegelen vennen in paarse heide de wolken erboven en vind je zich tot in Duitsland uitstrekkende heuvels en bossen.

Waar in de stad je ook bent: je bent binnen een half uur midden in de natuur.

Kaartje met ook binnenbaden | Dicht bij het centrum: Spiegelwaal | Waalstrandjes Stadswaard | Lentse Plas | In de nabije omgeving: Wylerbergmeer | Bisonbaai | Berendonck

De strandjes in het Rivierpark (Spiegelwaal) en in de Stadswaard liggen in gebieden waar ook de natuur zijn gang wil gaan, waar dieren zijn die met rust gelaten willen worden. Respecteer hier de flora en fauna, geef de dieren geen voedsel, houd wat afstand en natuurlijk: ruim je rommel op.

Spiegelwaal

De Spiegelwaal is officieel zwemwater waarvan de kwaliteit door de Provincie Gelderland wordt gemonitord. Meer over de Spiegelwaal.

Waalstrandjes in de Stadswaard

De Waalstrandjes in de Stadswaard zijn geen officieel zwemwater. Dat betekent dat de zwemwaterkwaliteit niet wordt bijgehouden.

In de Waal staat een sterke stroming van wel 5 à 6 km per uur. Daar komt dan nog de scheepvaart bij die ervoor zorgt dat de stroming extra gevaarlijk en verraderlijk kan zijn. Blijf met het zwemmen altijd tussen de kribben. Met kleine kinderen kun je misschien beter in de Spiegelwaal, de Lentse Plas, het Wylerbergmeer of de Berendonck gaan zwemmen.

Lentse Plas

Zwemmen kun je bij het strand aan de noordzijde van de Lentse Plas. De Lentse Plas is onderdeel uit van  natuur- en recreatiegebied De Waaijer. Aan het strand is een horecavoorziening. In de buurt kun je vaak bij de houten toren aan de andere kant een ijsje eten. Officieel zwemwater. Geleidelijk aflopend strand. Waterkwaliteit wordt gemonitord. Ideaal om met kinderen te gaan zwemmen. Geen naaktreceatie.

Wylerbergmeer

Officieel zwemwater. Waterkwaliteit wordt gemonitord.

Er is ook een (gedoogd) naaktstrandje. Meer over naakt recreëren op het Wylerbergmeer.

Check op de website Leisurelands voor actuele informatie. */

Bisonbaai

De Bisonbaai heeft geen open verbinding met de Waal. De baai is toegankelijk voor textielrecreatie (het eerste gedeelte dicht bij de dijk) en naaktrecreatie.

Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Bisonbaai. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl

Kijk voor meer info op naaktstrandje.nl.

Het natuurgebied is niet ingericht voor strandrecreatie. Hier grazen Galloway runderen en Konikpaarden.

Het zwemwater heeft een zeer snel aflopende bodem en heeft geen afgebakend gedeelte.

Berendonck

Officieel zwemwater, de waterkwaliteit wordt gemonitord.

De Berendonck heeft sinds 2019 ook een naaktstrandje.

Kaartje met de zwem- en recreatiemogelijkheden

Link naar het kaartje buiten deze website

Deze pagina werd het laatst aangepast op 03-02-2020.