Het Hengstdal

Hengstdal is de naam van een wijk en het duidt een natuurgebied in de directe omgeving aan. Hengstdal ligt in het oosten van de stad op lichtglooiend terrein van de stuwwal. De naam dankt de wijk aan een eeuwenoude benaming van het dal nabij de St. Maartenskliniek die op de Hengstberg is gebouwd. Lang werd gedacht dat deze naam te terug te leiden zou zijn op een van de grondeigenaren in dit gebied, maar de naam is veel ouder: op een kaart uit 1570 is al een Hinsdael te vinden. Oudere documenten spreken van een Hynxtberch (1424) en een Hynsberch (1461). Waar deze namen vandaan komen, is niet bekend." (Geert Geenen, De Gelderlander, 10 februari 2005).

Kaartje wandelen Hengsdal. (c) Wandelen.nl"Het gebied ligt in een erosiedal, dat tijdens de voorlaatste ijstijd is uitgesleten door smeltwater. In het bos groeien beuk, eik, meidoorn en hazelaar. De kamperfoelieplant zoekt houvast bij heesters en bomen. Onder het loof groeit adelaarsvaren, grote muur en klimop. In het voorjaar laten vogels als zwartkop, boomklever en boomkruiper zich horen. Ook grote bonte specht broedt in het gebied. In het weiland grazen soms de paarden van de Maartenshoeve. Tussen bos en weiland loopt een wandelpad."

https://wandelingen.nl/?cat=1&q=hengstdal

Start (kaartje van de (geweldige) wandelwebsite Wandelingen.nl) op het wandelpad naast de boerderij nabij de afslag naar de Maartenskliniek op de Berg en Dalseweg. Volg dit pad door het dal tot aan de Eversweg. Kijk of je dan nog verder wilt wandelen. Ik denk het wel!

Busroute Breng lijn2 vanaf Kelfkensbos/Valkhof naar de Maartenskliniek (klik op "Meer opties" op de kaart om op de website van Google de rijtijden te zien).

Deze pagina werd het laatst aangepast op 05-01-2021.