Waaggebouw

De meeste stadswandelingen op deze website zijn of worden binnenkort vervangen. Deze site bleek daarvoor niet de beste vorm; er zijn apps te over die je de weg wijzen. De weg vind je dus wel, maar leuke dingen zien en horen, daar hoort echt een stadsgids bij. Mocht je zelf thuis alvast wat informatie bij elkaar willen sprokkelen, dan zijn deze pagina's, die eerder deel van de wandelpaginas uitmaakten, daar prima geschikt voor.

Het waaggebouw in Nijmegen vanaf rond 1600

Het Waaggebouw van Nijmegen werd gebouwd rond 1612-1613. Het ontwerp was van Cornelis Janssen van Delft. De Boterwaag (de officiële naam) is een mooi voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl.

In het rechter gedeelte van de Boterwaag stond de daadwerkelijke waag, de weegschaal die was bedoeld om gesjoemel met en onenigheid over het gewicht van de handel te voorkomen; aan de linkerkant was een vleeshuis gevestigd.

Op de bovenverdieping van de waag waren militairen en de burgerwacht, de hoofdwacht gevestigd, elk met een eigen deur. Aan de hoofdwacht dankt het straatje dat links van de Waag loopt haar naam: Achter de Hoofdwacht.

Grote markt met Waag met de galerij 1885 (Bron: RAN)Achter de hoofdwacht. Foto: Hans van MeterenDoor de grote poorten aan de voor- (rechts) en achterzijde konden karren met te wegen koopwaar naar binnen en naar buiten rijden.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 17-07-2023.