Begraafplaatsen in Nijmegen

Onderaan deze pagina vind je een kaartje

In de buurt van het centrum:

 • Monuta Rustoord, van 1895. Veel oud groen, mooi aangelegd, parkachtig, romantisch, neoclassicistisch. De middelste doorgang van het poortgebouw van de architecten Maurits (die hier zelf begraven werd) en Weijers gaf de lijkkoets toegang tot deze protestantse begraafplaats. Rechts is de aula en links de woning voor de opzichter van de begraafplaats. Zocher, ook bekend van het Valkhofpark, tekende voor de aanleg van de begraafplaats zelf.
 • Daalseweg, mooi aangelegd , veel ouder groen, deels Begraafplaats Daalseweg,
 eigen foto"romantisch" . Slachtoffers van het bombardement op Nijmegen en een monument, opgericht ter nagedachtenis aan dertig oorlogsslachtoffers van de school en de kleuterschool in de Binnenstad. Zie ook het monumentje De Schommel. Sinds 22 februari 2020 is er uitgebreide informatie over beschikbaar via QR-codes.
  De begraafplaats is zo'n 4 tot 5 voetbalvelden groot en in de loop van de jaren hebben er 30.000 Nijmegenaren er hun laatste rust gevonden. Nu vind je er zo'n 3000 grafmonumenten. Sinds 1994 vinden er weer bijzettingen plaats.
  Langs de hoofdpaden staan grafmonumenten van bekende Nijmeegse families zoals Dreesmann, Terwindt en Dobbelmann, van C.A.P. Ivens, de vader van filmer Joris Ivens, H. en O. Leeuw, bekende architecten en J.J. Weve die zelf de begraafplaats ontwierp.
 • Joodse begraafplaats aan de Postweg. Vermoedelijk is de aanwezigheid van een Coheniemenpad (meer in het filmpje) uniek voor Nederland. De begraafplaats is open voor nabestaanden. Anderen hebben toegang gedurende Open Monumentendagen (check even of dat ook voor dit jaar geldt). In het tweede filmpje hiernaast (op mobiel hieronder) wordt het een en andere uitgelegd over de joodse manier van begraven en herdenken.
 • De begraafplaats aan de Stenenkruisstraat is niet te bezoeken (wel tijdens Open Monumentendagen, check even voor dit jaar). Er liggen zeer oude graven; de begraafplaats werd gebruikt van 1810-1905). Het protestante gedeelte, waar enkele bekende Nijmeegse personen en families begraven liggen, is behouden. In het park ernaast richting centrum (dat eerder ook deel uitmaakte van de begraafplaats) zijn in een bosje nog enkele graven zichtbaar. Hier lag het katholieke gedeelte van de oude begraafplaats. De katholieken zijn herbegraven op de begraafplaats aan de Daalseweg.
  Bijzonder aan deze begraafplaats is onder meer de aanwezigheid van een gedekte weg die behoorde bij het Fort Kijk in de Pot.

Verder buiten het centrum:

 • Vredehof, Weg door Jonkerbos. In onderhoud bij de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen, hun website wordt momenteel vernieuwd (2019) */
 • Jonkerbos, begraafplaats en crematorium. In onderhoud bij de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen, hun website wordt momenteel vernieuwd (2020) */
 • Graafseweg, ook graven van bewoners die zijn omgekomen door oorlogsgeweld. In onderhoud bij de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen, hun website wordt momenteel vernieuwd (2020) */
 • St. Barbara (in de wijk Brakkenstein, met enkele oorlogsgraven en graven van paters van het klooster van het Heilig Sacrament waar dit kerkhof bij hoort).
 • De indrukwekkende War Cemetery Jonkerbos met graven van geallieerden.
 • Begraafpark Heilig Landstichting (onderweg naar Groesbeek, dicht bij de stad).
 • Het oude kerkhof van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat 112,  6544 AG Nijmegen (voormalig Hees)

 • Kerkhof van de Emmausparochie, Groenestraat 229,  6531 HH Nijmegen

 • Begraafplaats aan het Notenlaantje in Lent. In onderhoud bij de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen, hun website wordt momenteel vernieuwd (2020) */

 • Kerkhof bij de R.K. kerk in Lent, Pastoor van Laakstraat 42 / Ingang: Steltsestraat.

 • Kerkhof bij de Hervormde kerk in Lent.

Veel informatie waaronder adressen en coördinaten vind je op Online begraafplaatsen (even wat naar beneden scrollen voor Nijmegen)

We vermelden hier geen Romeinse grafvelden of graven uit de Middeleeuwen, alleen bestaande begraafplaatsen.

De filmpjes hiernaast  (op mobiel onderaan) geven wat meer info over dood en begraven en enkele begraafplaatsen in Nijmegen.

Routekaartje naar de begraafplaatsen

Deze  link naar het kaartje is het handigst als je hem los op je mobiel wilt. Je kunt natuurlijk ook het kaartje hieronder binnen deze website raadplegen. In beide gevallen: zoom eerst flink uit om ze allemaal te zien, enkele liggen ver van het centrum en deels buiten de stad.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 24-02-2020.