Korenmarkt en de Commanderie.

Het routekaartje kun je op de eerste pagina van deze wandeling vinden.

De St. Jansberg

 Natuurlijk kun je de Blaauwe Hand rustig bekijken, misschien zit er wel een biertje of zo in, maar onze wandeling gaat verder door het straatje dat vanaf de trappen van daarnet naar links loopt. Links op de hoek zit een platenwinkel die voor elke muziekliefhebber de hemel op aarde is. Maar nu lopen we het straatje uit en steken we de Kannenmarkt / Smidstraat over.

Daarmee verlaten we de heuvel de Hundisburg en komen we op een van de andere 7 heuvels waarop de stad is gebouwd: de St. Jansberg.

(14) Op de plaats van het parkje dat je nu betreedt stond de St. Janskerk, die bij de Commanderie van St. Jan hoorde. Dit parkje is de voormalige

Korenmarkt.

Korenmarkt (58) NijmegenHier op deze plek stond de bij de Commanderie horende St. Janskerk. Bij de kerk lag een kerkhof. De kerk werd in 1650 afgebroken. In 1653 werd de Korenmarkt van de Lage Markt, onderaan in de Benedenstad, naar deze plek verhuist.

Nu is de Korenmarkt een parkje dat zomers plaats biedt aan studenten, stellen en gezinnen die er picknicken. Een deel van de fundering van St. Janskerk en twee grafkeldertjes zijn gevisualiseerd. Op de plaats van de bassins voor het opvangen van het water uit het "beekje" liggen twee 13e-eeuwse kelders. Ze zijn nog wel aanwezig, maar niet zichtbaar.
Steek het parkje over naar

De Commanderie van St. Jan.

(15) De Commanderie van Sint Jan stamt oorspronkelijk uit 1196 en behoort daarmee, naast de St. Nicolaaskapel op het Valkhof, tot de oudste gebouwen van Nijmegen. Graaf Alardus en zijn vrouw Uda namen het als hospitaal in gebruik. Naar beiden is een straat in Lent vernoemd.

In 1214 namen de Johannieters (een kloosterorde) het gebouw over. Hun kloosters stonden onder leiding van commandeurs, daarom de naam Commanderie.

Ruim vier eeuwen bleef het gebouw in gebruik als klooster totdat het in 1638 in beslag werd genomen door het (protestante) stadsbestuur.

In latere tijd diende het als onderkomen voor de Academie, zeg maar een voorloper van de universiteit en van de Waalse kerk, de kerk van uit Frankrijk gevluchte Hugenoten. In de oorlog werd het gebouw flink beschadigd door het bombardement van februari '44. Het werd er niet beter op doordat de buurt de ruïne als bouwmarkt en de resten als bouwmateriaal beschouwde. In de jaren 70 werd het pand herbouwd. Het dient nu als onderdak voor allerlei, vooral culinaire activiteiten.
 

Verder naar de Benedenstad

Deze pagina werd het laatst aangepast op 25-02-2020.