St. Stevenstoren

Houd er rekening mee dat dit geen uitgestippelde routes zijn. Die zijn overal wel te vinden. Sommige mensen vinden de toelichtingen in die boekjes wel erg kort. Daarom geef ik hieronder wat meer informatie over bijzondere plekken, voor als je je thuis wat breder op je bezoek wilt oriënteren. Nog makkelijk en leuker is het natuurlijk om met een stadsgids mee te gaan.

Mocht je de St. Stevenstoren willen bezichtigen Klik hier voor de openingstijden dan kun je beter op het verhoogde gedeelte rechts verder lopen.

De St. Stevenstoren heeft, net als de St. Stevenskerk een warm plekje in de harten van de Nijmegenaren: het is het herkenbare baken als je over de Waalbrug de stad binnenrijdt. Het is het gemeenschappelijke symbool voor wat omgaan met tegenslag en gemeenschapszin betekenen.

De Engel aan de voet van de toren

Onderaan de toren vind je het monument de Engel, monument voor de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog van Mari Andriessen. Een vliegende engel neemt een overleden kind mee. Het stond eerst onderaan de Stikke Hezelstraat, op de plaats waar de toren op de huizen viel en er een parkje was ingericht. Op de plaats van dit parkje werd een rijtje nieuwe panden gebouwd. 

Omgekomen torenwachters

Bij het bombardement van Nijmegen in februari 1944 viel de St. Stevenstoren op de kerk en op panden onderaan de Stikke (= steile) Hezelstraat viel.

Plaquette voor omgekomen torenwachters (foto: Peter Kuipers CC BY 3.0)Vijf torenwachters die werkten voor de luchtbescherming kwamen om het leven. Met deze plaquette worden ze in de kerk herdacht.

De herbouwde toren

De na de oorlog herstelde toren is grotendeels gelijk aan het origineel, al is de spits 3 meter hoger en daarmee wat slanker dan vroeger geworden. De toren is van binnen uit beton opgetrokken. Dat was goedkoper, het is ook duurzamer en brandveiliger dan hout. Bij het dakherstel van de Notre-Dame zal waarschijnlijk ook voor beton worden gekozen.

Klimmen naar het mooiste uitzicht.

Om boven te komen zijn er 199 treden te beklimmen, maar dan krijg je wel een beloning voor je inspanningen: op de eerste verdieping spullen uit de geschiedenis van de toren, op de tweede verdieping een grote bomscherf die na het bombardement in de kerk lag. Nog hoger vind je de beiaardkamer en de uurwerkkamer. En dan het fenomenale uitzicht over de stad en het zo gevarieerde landschap in de omgeving. De Waal, de Spiegelwaal en de Betuwe. Het zicht op Wageningen, de Elterberg en Arnhem. Het natuurgebied de Ooij dat, op nog geen halve kilometer van het centrum gelegen, uitnodigt tot zwemmen, fietsen en wandelen. En in alle richtingen het zicht over de stad.

Openingtijden St. Stevenstoren: https://tinyurl.com/openingstijdentoren 

Tegenover de toren zie je een voorbeeld van de nieuwbouw uit de periode dat de verpauperde Benedenstad voor een groot deel werd gesloopt. Hoewel relatief nieuw, past de bouw mooi bij de omgeving. Het dakenpatroon is ontleend aan de toestand van voor de sloop, net als verderop het stratenpatroon.

De Kanunnikenhuisjes

© Hans van Meteren - Kanunnikenhuisjes Nijmegen

De kanunnikenhuisjes waren bestemd voor de Kanunniken die verbonden waren aan de Stevenskerk. 

Aan het einde van dit straatje vind je rechts onderaan de trappen het oudste café van de stad: De Blaauwe Hand.

Verder, naar de Commanderie van St. Jan

Deze pagina werd het laatst aangepast op 05-04-2023.