de Hessenberg

Je kunt van de tekst op deze pagina een PDF maken, die je kunt uitprinten en voor onderweg kunt meenemen


De Hessenberg is één van de zeven heuvels waarop Nijmegen is gebouwd. (Hier staan ze alle zeven genoemd).

Over de oorsprong van de naam Hessenberg is veel gespeculeerd. Het zou van oorsprong Essenberg zijn (van de boom die hier dan veel voor zou komen) of afkomstig zijn van de Hessen. De Bataven kwamen uit het gebied van de Chatten die in grote delen van het huidige Hessen (Duitsland) woonden. Ook een optie dus. Nog weer een andere mogelijkheid: de heuvel zou zo heten omdat dit gebied gerekend werd tot het gebied van Hees en daarom dus ""Hezeschen-" of "Hessenberg" werd genoemd. Het is onduidelijk, dat is wel duidelijk.

Hessenberg in de Romeinse tijd

De Hessenberg was in de Romeinse tijd zo rond 200 na Chr. nog onbewoond. In Ulpia Noviomagus dat meer naar het westen in het huidige Waterkwartier lag, woonden mensen van allerlei slag en afkomst zoals Bataven, Kelten, Joden en Grieken. De overledenen uit Noviomagus werden hier begraven, ver genoeg weg om het overbrengen van ziektes te voorkomen en dichtbij genoeg om de overledenen te kunnen bezoeken.

Geschiedenis Arme Kinderen Weeshuis in het kort

Het Arme Kinderen Weeshuis (tot 1817, vanaf 1817 Rooms Katholiek Weeshuis)

Dit gebouw vind je boven het Gebroeders van Limburgplein. Het is een wat afstandelijk aandoend gebouw en het ziet er allemaal veel soberder uit dan het Burger Kinderen Weeshuis (later Protestants Weeshuis) in de Begijnenstraat, hier vlakbij. Maar de geschiedenis van dit weeshuis gaat veel verder terug dan van zijn protestante broertje. Die geschiedenis kan het betrekkelijke gebrek aan schoonheid prima compenseren.

*/ Volgt

In de hoek, gevormd door de Hessenberg, Pijkestraat, Doddendaal en Jodenberg bevonden zich in de middeleeuwen maar liefst vier kloosters.

Aan het gasje Klein Bethlehem stond al voor 1413 een Begijnhuis. Dat had in 1465 al de trekken van een klooster. Het werd later is samengevoegd met het klooster Bethlehem. Aanvankelijk aan de oostzijde van de Pijkestraat tussen Doddendaal en de Hessenberg stond het huis van de Lollarden of Cellenbroeders. Later, na 1461, verhuisde dat naar het lager gelegen gedeelte van de Pijkestraat tussen Hessenberg en Lange Hezelstraat. Daar staat nu het uit 1887 daterende gebouw van de Bank van Leening. 
En tenslotte het klooster "Hessenberg" voor 1380 als begijnenhuis gesticht, vanaf 1450 klooster waarin in de hoogtijdagen maar liefst 98 nonnen woonden. In 1591 (Nijmegen werd gedwongen protestant) werd het klooster opgeheven maar de zusters mochten er blijven wonen tot de laatste was overleden. Dat gebeurde in 1636. Twee jaar later werd hier het Arme Kinderen Weeshuis gesticht. 

Deze pagina werd het laatst aangepast op 03-02-2020.