Romeinse legerkampen in Nijmegen

Als inleiding zou je de Geschiedenis van de Romeinen: de legerkampen kunnen bekijken.

Spoiler alert: van de legerkampen zie je alleen nog aanwijzingen. Er zijn werkelijk ontelbare en vaak unieke resten van gevonden, maar helaas liggen ze verborgen onder grond of bij particulieren in de tuin. Gelukkig is er een toch interessante wandeling die je kunt maken met een schitterend gidsje. Eigenlijk mag je dit niet missen, al ben je maar een paar dagen in de stad! En veel vind je terug in het Valkhofmuseum.


De gemeente Nijmegen heeft een mooi geïllustreerde stadswandeling die je kunt kopen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Vraag naar de route Tijdpad

Tijdpad leidt langs verschillende Romeinse legerkampen die hier van 19 voor Chr. tot ongeveer 180 na Chr. hebben gelegen. De soldaten van het Tiende Legioen hadden hier een indrukwekkend legerkamp. Naast het legerkamp stonden monumentale gebouwen zoals een marktgebouw en een amfitheater. 

NB Het "Huis" is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: Mariënburg 26, 6511 PS Nijmegen

De Tijdpadwandeling kost ongeveer 2 uur heen en terug. Hij start en eindigt bij Museum Het Valkhof (kaartje) aan het Kelfkensbos in het centrum.

Kun je niet aan het Tijdpad-kaartje komen?

Mocht je het gidsje niet kunt bemachtigen, je vindt de route ook op onderstaand kaartje. Bij veel punten is ter plekke ook info te vinden.

Bij het kaartje

Met het knopje, links in de bovenbalk, kun je lagen van de kaart aan- en uitzetten.

 

Deze icoon, rechts in de bovenbalk, kun je gebruiken als je het kaartje liever buiten deze website bekijkt. Om alles te zien moet je flink uitzoomen, want Romeinse resten vooral liggen verspreid tot ver buiten het centrum. Als je wilt wandelen: geen enkele route duurt, vanuit het centrum en heen en terug, langer dan 2,5 km.

 

Dit knopje rechts in de bovenbalk gebruik je als je de link naar het kaartje met vrienden wilt delen of naar jezelf wilt sturen (handig als je het op een smartphone of je i-Phone wilt gebruiken).

 

Deze pagina werd het laatst aangepast op 23-12-2020.